Annons
Nyheter

Sjöscouter hissade flagga och segel i topp

Svag vind, klar himmel och sol. Förhållandena var perfekta när Skanör-Falsterbos sjöscoutkår ordnade segelinvigning och lämnade kajen för årets första seglats.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010
Aluthea på väg ut mot öppet hav med vinden som enda drivkraft.
Aluthea på väg ut mot öppet hav med vinden som enda drivkraft.Foto: 
Wilma Winquist och Julia Borgström var två av sjöscouterna som igår gjorde årets första segling i Skanör på båten Aluthea. I besättningen ingick också Margareta Veber och Martin Borgström.
Wilma Winquist och Julia Borgström var två av sjöscouterna som igår gjorde årets första segling i Skanör på båten Aluthea. I besättningen ingick också Margareta Veber och Martin Borgström.Foto: 
Scoutledaren Alexander Persson satte segel. Till sommaren väntar seglatser till bland annat Danmark.
Scoutledaren Alexander Persson satte segel. Till sommaren väntar seglatser till bland annat Danmark.Foto: 
Flaggan hissades för att fira segelinvigningen.
Flaggan hissades för att fira segelinvigningen.Foto: 

– Scouter var redo, säger scoutledaren Alexander Persson.

– Alltid redo, svarar en unison kör.

Annons

Den svenska flaggan har hissats och invigningstalet är avklarat. Det har blivit dags att gå till sjöss. Sjöscouterna Julia Borgström och Wilma Winquist drar på sig flytvästarna och går ut på bryggan. Vid kajen väntar segelbåten Aluthea, 9,6 meter lång och 2,55 meter bred. Solen lyser svagt över hamnen. Små, lätta krusningar anas på den blå havsytan.

– Det är kul och spännande att segla, jag har seglat jättemycket, säger Julia Borgström.

– Allt är faktiskt roligt med segling, men det roligaste är att träffa kompisar och familj, säger Wilma Winquist.

Segelinvigningen är en årlig tradition för sjöscouterna i Skanör-Falsterbo och utgör det verkliga startskottet för seglingssäsongen. Till sommaren väntar längre seglatser, bland annat till Danmark.

– Vi är runt 90 medlemmar och har olika grupper för olika åldrar. Så vi gör någon långsegling men vi har också seglingar med optimistjollar för de som är lite yngre, säger scoutledaren Alexander Persson.

Han går fram till masten på Aluthea och hissar det bländvita seglet. Besättningen, med Julia Borgström och Wilma Winquist i spetsen, äntrar däcket. Kort därefter startas motorn och till ett taktfast dunkande backas båten ut i hamnkanalen. Väl där slås motorn av, ljudet tystnar. Vinden friskar i och fyller det svällande seglet, små vågor slår mot Alutheas för på väg ut mot havet. Seglingssäsongen är invigd.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons