Annons
Nyheter

En timmes jobb på kyrklig arbetsresa i Hamburg

Skanör-Falsterbo församlings andra arbetsresa till Tyskland på två månader slutade som en nöjestripp för 160 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2011
Falsterbo kyrka
Falsterbo kyrkaFoto: Torbjörn Carlson

En enda timme under nästan tre dygn i Hamburg ägnade deltagarna åt arbete.

Och det leddes av en från Sverige inhyrd konsult till ett dagspris av 12 000 kronor.

Annons

Resten av tiden gick åt till ett studiebesök på Svenska kyrkan, en operaföreställning, shopping och trevligt samkväm.

Även om det var god stämning och en trevlig resa på ett lite lyxigare hotell känns det ändå frustrerande att jobba i en enda timme, säger församlingens diakon Karin Bergendorff.

Jag följde med eftersom det var sagt att det skulle bli en arbetsresa. Men visst blev vi generöst bjudna och det var som alltid god stämning när vi i personalen träffas.

Resan till Hamburg var ett steg att förbättra den infekterade situationen i Skanör-Falsterbo församling. Arbetsmiljöverket har också kopplats in för att kontrollera att arbetsmiljön blir bättre.

Den biträdande kyrkoherden Thomas Ekelund har prickats för att ha trakasserat personal och kyrkvärdar.

Även kyrkomusikern Josefin Åkerberg har känt sig mobbad av Thomas Ekelund och är därför sjukskriven sedan den 14 april.

Jag är nu sjukskriven fram till den 6 juni, säger hon. Men en sak är säker. Jag kommer aldrig att återvända till församlingen om Thomas Ekelund blir ny kyrkoherde.

Arbetsmiljön är fullständigt outhärdlig. Thomas Ekelund styr och ställer precis som han vill. Och den eller de som inte lyder straffas.

Även arbetsresan till Lübeck i mars arrangerades för att dämpa konflikterna i församlingen. I den deltog Per Stenmarck (M) som representant för Kyrklig allians.

Kyrkorådets ordförande Lennart Palmér var med för Kyrkans väl och jag för Kyrklig allians, säger Per Stenmarck. Och jag tycker nog det var ett bra och ambitiöst program vi hade.

Annons

Därför har jag svårt att förstå varför de överhuvudtaget nu har gjort ytterligare en resa till Tyskland och var pengarna till den kommer ifrån. Det ska vi i Kyrklig allians kräva svar på.

Kontraktsprost Gustaf Centervall bekräftar att resan till Hamburg var så dåligt planerad att den överhuvudtaget inte kan betraktas som en arbetsresa.

Jag är nu verkligen bekymrad för församlingens framtid, säger han. Mycket pekar ju nu på att Thomas Ekelund faktiskt kan komma att utses till ny kyrkoherde den 9 juni.

Detta trots att stiftsstyrelsen uppmanat församlingen att åter förklara tjänsten vakant eftersom det bara finns en kandidat.

Innan den nye kyrkoherden tillsätts måste Domkapitlet besluta om den sökande är behörig att vara kyrkoherde.

Och med tanke på att Thomas Ekelund varit komminister i nästan trettio år, tror Gustaf Centervall att han i alla fall är formellt behörig.

Sydsvenskan sökte igår förgäves Thomas Ekelund.

Martin Strandberg
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons