Annons
Nyheter

Barock och Ribban inspirerar

Hon har sina rötter i Frankrike, han i Tyskland. Båda är konstnärer och har hittat till Skåne. På Källan i Skanör ställer de för första gången ut tillsammans.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2010
Foto: 
Ädelsmeden Karl-Heinz Sauer och målaren Sylvette Wikström är vårens första utställare på Galleri Källan i Skanör.
Ädelsmeden Karl-Heinz Sauer och målaren Sylvette Wikström är vårens första utställare på Galleri Källan i Skanör.Foto: 

SKANÖR. Karl-Heinz Sauer är ädelsmeden, som pendlar mellan det stramt nordiska och det svulstigt barocka. I sina bruksföremål i silver är han återhållsam och sparsmakad. Form och funktion går hand i hand. Det är enkla raka linjer som gäller; metallen får tala. Bland förebilderna finns Wiven Nilsson och Sigurd Persson.

– Det svenska formspråket skiljer sig väsentligt från det på kontinenten. I Sverige är vi mer sakliga. Dessutom använder vi vårt silver, säger han.

Annons

Men i bland tar leklusten över. Till den enkla formen och den blanka ytan adderar han udda element. Silvret i kannor och tårtspadar får inte sällan sällskap av trä och plexiglas i glada färger och häftiga ränder.

Riktigt roligt har han när han skapar sina smycken med drag av tung barock. Då får han utlopp för all sin fantasi och sin kreativitet. Ädla metaller, pärlor och briljanter blandas hej vilt med skiffer och andra, mindre dyrbara bergarter.

– Inspirationen att använda skiffer har jag fått från Öland, där jag tillbringar sommarhalvåret. Hela Kalmarsund är fullt av skiffer.

På Källan har Karl-Heinz Sauer sällskap av Sylvette Wikström, fransyska med belgisk och svensk målarutbildning, som slagit sig ner i Jordberga. Hon arbetar företrädesvis i olja och äggoljetempera. Färgerna är friska och lysande, ibland nästan transparenta. De gula tonerna är som hämtade från citronens skal.

– Tidigare använde jag helst grönt och rött, men nu har jag gått över till gult och blått. Brunt försöker jag undvika. Jag tycker helt enkelt inte om brunt, säger hon.

Hennes måleri är på en gång abstrakt och föreställande. Tittar man noga kan man urskilja kvarnvingar, trasdockor, hästar, människor och till och med en slirande Bambi på is.

Motiven hittar hon i sin närhet; ofta återger hon små berättelser och egna hågkomster. Ett besök på Kallbadhuset på Ribersborg har resulterat i två målningar.

– Jag minns mängden av besökare, de parkerade bilarna och rondellen. Men framför allt upplevelsen av att ha badat där.

Vernissage på Källan är det i morgon, lördag.

Mats Amnell
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons