Nyheter

Ytterligare olja längs kusten

Saneringen av oljan efter det sjunkna containerfartyget Fu Shan Hai går framåt planenligt. Samtidigt undersöker räddningstjänsten under dagen de nya platser där olja hittats. Vid Gjuteriet och reningsverket i Ystad, Mossbystrand, Nybrostrand, och Abbekås har oljeklumpar i vattnet påträffats.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2003

För närvarande finns det alltså olja i mer eller mindre omfattning från Skillinge till Abbekås. Upptäckter av mindre mängder oljeklumpar i vattnet är något man får vänja sig vid de kommande månaderna, säger Ewa-Gun Westford på räddningstjänsten. - När sanden på bottnen av havet rör sig kommer det upp ny olja. Det får man inse. Under dagen är vi ute och tittar på de nya platserna med olja. Det rör sig om klumpar stora som femkronor eller flaskbottnar. Oljeklumparna utmärker sig som lite speciella att sanera. De måste stelna till innan man kan ta hand om dem och det gör man bäst riktigt tidigt eller sent på dagarna. När temperaturen är lägre. Räddningstjänsten gör kontinuerligt punktinsatser där ny olja upptäcks. I övrigt går saneringen snabbare än beräknat. Gislövs Hammar blev helt klart en dag tidigare än förväntat och resurserna koncentreras för tillfället till Sandhammaren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.