Annons
Nyheter

Ystad tar emot krigsförbrytare

Den Bosnien Serbiska ex-presidenten Biljana Plavsic som dömts till 11 års fängelse för brott mot mänskligheten kommer med all säkerhet att placeras på kriminalvårdens anstalt i Ystad. Dock inte i inledninsskedet av strafftiden.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2003
Biljana Plavsic avtjänar sitt straff för brott mot mänskligheten i Sverige. Bild: Pressen Bild
Biljana Plavsic avtjänar sitt straff för brott mot mänskligheten i Sverige. Bild: Pressen BildFoto: 

Biljana Plavsic anlände till Kronobergshäktet på torsdagen sedan den svenska regeringen gått med på att straffet som utdömts av krigsförbrytartribunalen i Haag får avtjänas i Sverige. - Vi kommer att göra en utredning på kvinnofängelseanstalten Hinseberg där hon placeras först. Det blir en plan för de kommande 11 åren med bland annat risk- och behovsanalys, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsstyrelsen, till Ystads Allehanda. Enligt Isaksson kommer Plavsic troligtvis inte att få sitta på Hinseberg hela tiden. - Vi behöver säkert Ystad. Det är en trängre och mindre anstalt än Hinseberg men den har god säkerhet och bra personal. Plavsic har redan suttit fyra månader på ett häkte i Haag innan hon kom till Sverige. Sverige är ett av att de länder som sagt sig vara beredda att ta emot dömda krigsförbrytare. I landet finns två anstalter för kvinnliga förbrytare med tillräcklig hög säkerhet. En av anstalterna ligger i Ystad och den andra är alltså Hinseberg utanför Örebro. Biljana Plavsic dömdes i februari i år av FN-tribunalen till elva års fängelse. Tribunalen inrättades av FN:s säkerhetsråd 1993 för att lagföra personer ansvariga för allvarliga brott mot internationell humanitär rätt i det tidigare Jugoslavien. Enligt Kriminalvården i Sverige är Haagtribunalens dom inte helt översättningsbar till svenska lagar. Regeringen kommer därför att sätta reglerna för Plavsic fängelsestraff i Sverige. Den i dag 72-åriga Plavsic var tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska. Hon dömdes i februari till elva års fängelse för brott mot mänskligheten av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Plavsic är den hittills högst rankade politiker som dömts i tribunalens tioåriga historia. Biljana Plavsic har tidigare uttryckt en önskan om att få avtjäna sitt straff i Sverige.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons