Nyheter

Yrkade på långa straff för dubbelmord

Kammaråklagare Joakim Zander yrkade på fängelse i minst åtta år för de två tonåringar som står till svars för dubbelmordet vid Hallandsåsen i januari.
Nyheter • Publicerad 6 april 2004

De mordåtalade pojkarna är 17 och 18 år gamla, men trots deras låga ålder anser åklagaren att sluten ungdomsvård inte ska komma i fråga. Den typen av straff kan dömas ut under maximalt fyra år. - Det är för lite för så grov brottslighet, sade Joakim Zander i sin slutplädering i Helsingborgs tingsrätt på tisdagen. Åklagaren anser att bevisningen mot de båda tonåringarna är övertygande. Att den ena av dem, 17-åringen, nekar till att ens ha varit i närheten när morden begicks, är försvårande för honom, enligt åklagaren. De två unga kvinnorna hittades döda den 18 januari i snön i en skogsglänta nära E 6:an på Hallandsåsen. De hade då varit anmälda försvunna sedan ett dygn efter att deras bil upptäckts kraschad några kilometer därifrån. Rättsläkarna tror att de var medvetslösa när de lämnades kvar på platsen utan ytterkläder och skor. Den rättsmedicinska undersökningen visade till slut att kvinnorna dog av hjärnskador, tillfogade genom kraftigt våld, i kombination med nedkylning. Spåren ledde tidigt till pojkarna, båda då 17 år gamla. Så småningom medgav den nu 18-årige pojken att han och hans kamrat hade överfallit kvinnorna för att stjäla deras bil. Glassplitter från fordonet har hittats i tonåringarnas kläder och blod från den ena kvinnan på 17-åringens jacka. Vidare finns en omfattande kartläggning av de fyras mobilsamtal med vilken man kan följa deras rörelser under kvinnornas sista timmar i livet. Rättegången har till stor del genomförts bakom stängda dörrar men domstolen valde att låta parterna hålla sina respektive slutpläderingar inför öppen ridå.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.