Annons
Nyheter

Vraket ska tömmas på olja

Det danska Jydsk Bärgnings- och bogseringssällskap kommer att tömma det sjunkna kinesiska Fu Shan Hai på den olja som återstår i tankarna.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2003
Fu Shan Hai på väg ner i djupet. Arkivbild: Peter Nordquist/Pressens Bild
Fu Shan Hai på väg ner i djupet. Arkivbild: Peter Nordquist/Pressens BildFoto: 

- Beroende på väderleken går det säkert att genomföra. Det är dock en hel del förberedelse inför en sådan operation och det kommer att ta tid innan de kan sätta igång, säger Lars Sjöholm, vakthavande befäl på kustbevakningen. Det danska bärgningsföretaget räknar med att under måndagen börja arbetet med att pumpa upp cirka 700 ton olja från vraket som ligger på drygt 60 meters djup på danskt vatten utanför Bornholm. Enligt TV2 Bornholm och den danska nättidningen Bornholm.nu har undervattensbilder av vraket visat att två bränsletankar, placerade akterut, lastade med olja är intakta. - Vi skär hål i tankarna och använder en speciellt kraftg pump för att få upp oljan, säger Ove Eriksen, bärgare till TV2 Bornholm. Går allt som planerat kan operationen att tömma de tankar, som inte skadats vid kollisionen med det cypern-registrerade polska fartyget Gdynia, vara avslutad inom två till tre veckor. Hur mycket olja som finns kvar i de tankar som skadades vid kollisionen är svårt att uppskatta. enligt den svenska kustbevakningen har 1 100 ton olja plockats upp. - Det är svårt att uppskatta hur mycket av det här som är ren olja eftersom den tar till sig upp till 80 procent vatten, säger Lars Sjöholm. Han vill därför inte heller spekulera i hur mycket olja som finns kvar i de läckande tankarna. Vid 16.30-tiden på torsdagen uppskattades oljan utanför de Sydöstkskånska kusterna till cirka fyra ton. Samtidigt trycker vindarna ut den allt tunnare olja längre bort från den känsliga kusten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons