Annons
Nyheter

Volvohandlares kartell prövas igen

Tingsrätten friade åtta bilhandlare i Skåne och Småland från brott mot konkurrenslagen trots att de hade samarbetat om priserna i flera år. Men Konkurrensverket överklagade. På måndagen tas målet upp av Marknadsdomstolen.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2008

Med ett undantag är de åtta företagen återförsäljare av Volvo och Renault. Enligt Konkurrensverket har de från 1998 till 2002 dels delat upp den sydsvenska marknaden mellan sig, dels kommit överens om försäljningspriser.

Från början yrkade verket att företagen skulle tvingas betala sammanlagt 157,5 miljoner kronor i så kallad konkurrensskadeavgift, men senare prutades beloppet ned till 71,3 miljoner. Mer än hälften skulle erläggas av Bilia Personbilar AB. Den friande domen från juni 2006 slutade i stället med att företagen skulle få ersättning med över 10,5 miljoner kronor för sina rättegångskostnader.

Annons

Tingsrätten var visserligen enig med Konkurrensverket om att bilhandlarna haft ett prissamarbete som syftade till att minska konkurrensen, men inte på ett "märkbart sätt" som är ett villkor för att kunna dömas enligt konkurrenslagen. I det sammanhanget bedömde rätten att företagens gemensamma marknad var betydligt större än verket räknade med, vilket spädde ut effekterna av den uteblivna konkurrensen. Själva prissamarbetet avslöjades efter ett tips via tidningen Dagens Industri till Konkurrensverket i form av e-post som kommit på villovägar. I brevet framkom det tydligt att avsändaren föreslog sina märkeskolleger ett gemensamt pristillägg på 3000 kronor för en eller flera bilmodeller från Volvo.

Det hela ledde till att verkets personal i december 2002 gjorde gryningsräder mot den så kallade Skånegruppen bland Volvo- och Renaulthandlarna för att säkra bevis.

Thomas Hamberg/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons