Annons
Nyheter

Volvo Personvagnar ska spara en miljard

Volvo Personvagnar ska se över sin verksamhet med målet att spara en miljard kronor i årliga kostnader. Företaget räknar med att mellan 1000 och 1500 jobb försvinner.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2005

Beslutet om en total översyn av Fordägda Volvo Personvagnars verksamhet togs på måndagen. Den viktigaste bakgrunden till sparprogrammet är den sjunkande dollarkursen som gör att Volvo får mindre betalt för de bilar som säljs utomlands. Företaget har haft säkringar mot kursförändringar, men dessa går ut i år.

– Nu har vi en situation där valutasituationen slår igenom helt. Om vi ser på lönsamheten under ett par, tre år tillbaka har den förändrats med mer än en halv miljard dollar, motsvarande knappt fyra miljarder kronor. De ger en enorm effekt på vårt resultat, säger Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personvagnar, till TT.

Annons

– Vi har haft goda år hittills under 2000-talet. När det går bra växer gärna en organisation i alla riktningar, och det har även vi gjort. Kostnaderna har ökat i takt med ökad försäljning och positiva ekonomiska resultat, säger Axelsson. Företaget utgår från att mellan 1000 och 1500 jobb ska bort. Det handlar både om tjänstemän, kollektivanställda, konsulter och tjänster som köps in. Troligen kommer sparpaketet att leda till uppsägningar.

Förutom den ogynnsamma dollarkursen nämns osäkra stålpriser och en allmänt hård konkurrens inom branschen som bakgrunder till sparprogrammet.

– Vi kan inte sitta still och titta, utan måste göra något, säger Olle Axelsson.

Volvo Personvagnar har totalt 28000 anställda. 20000 av dem finns i Sverige. Man sålde omkring 456000 bilar 2004. Axelsson räknar med att det blir ungefär lika många i år, trots den hårdnande konkurrensen på den amerikanska marknaden med dess utbredda rabattsystem.

I höst börjar Volvo tillverka sin nya cabrioletmodell i Uddevallafabriken, och i vinter väntas nästa generation av den stora S80-modellen presenteras. Volvo investerar varje år 10–15 miljarder kronor i anläggning och modellutveckling.

– Det är bland annat för att kunna fortsätta den satsningen som vi måste spara. Enligt Olle Axelsson har beslutet om sparåtgärder tagits av Volvo Personvagnars företagsledning, utan att den varit utsatt från någon press från Ford.

– Ford har nog med sina egna bekymmer, tror Axelsson.

Lennart Thörnblom, ordförande i Sif-klubben på Volvo Personvagnar, säger att fackens representanter fick en första information om läget före semestrarna.

– Det finns ju kortsiktiga och långsiktiga mål, och det gäller att överleva den här konkurrenssituationen. Det är svårt att säga om detta är rätt eller fel. Företaget har i ett antal år dragit ner på kostnaderna. Det har gjorts sparpaket varje år, för att minska resekostnader och liknande, säger Thörnblom till TT.

Thörnblom anser att Volvo Personvagnar i första hand bör minska kostnaderna för konsulter, innan man drar ner den egna personalstyrkan. (TT)

Benny Öinert/TT Micke Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons