Nyheter

Vite utdömt för felplacerad säng

Länsrätten har utdömt vite på 30 000 kronor för Region Skåne för en felplacerad patientsäng. Arbetsmiljöinspektionen upptäckte sängen den 6 augusti förra året. Det var inte första gången Region Skåne bröt mot förbudet om placering av patientsäng på avdelning 17 vid universitetssjukhuset i Lund.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2003

Vid återkommande inspektioner på regionens sjukhus har arbetsmiljöverket konstaterat att placeringen av sängar inte gör det möjligt för personalen att göra sitt jobb utan arbetsställningar som är ergonomiskt fel med tanke på belastning. Redan i juni 1999 förbjöds Region Skåne att placera patientsängar på annat sätt än att det skulle finnas utrymme för vårdarbete från båda långsidorna, minst 0,8 meter fritt utrymme på sidorna. Den enda gång förbudet inte gäller är om patientens tillstånd särskilt kräver att sängen placeras med ena långsidan mot vägg. Beslutet vann laga kraft i regeringen i december 2001. Region Skåne har tidigare protesterat mot att vitesbeloppet är för högt. Motiveringen är att det är svårt att planera för tillräckligt många vårdplatser när det gäller akut vårdverksamhet. Enligt regeringsbeslutet 2001 är dock beloppet skäligt. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.