Annons
Nyheter

Vindkraft vid sydkusten på banan igen

Det omdiskuterade vindkraftsområdet utanför Abbekås och Smygehamn utanför den skånska sydkusten finns med i länsstyrelsens slutliga förslag på området av riksintresse för vindbruk, efter remissrundan hos kommunerna.
Nyheter • Publicerad 2 april 2007

I sitt yttrande till Energimyndigheten pekar länsstyrelsen ut tio områden i Skåne som riksintresse för vindbruk. Det handlar som sex områden på land och fyra till havs.

Det enda av de tio områdena som länsstyrelsen efter att ha fått in synpunkter från kommunerna uttrycker tveksamhet kring är området utanför Abbekås/Smygehamn.

Annons

"I planeringsunderlaget bedöms området som tveksamt för att ha riksintressestatus och bör därför utredas närmare" skriver länsstyrelsen.

– Det finns fortfarande med för att vi har inte hittat argument nog att ta bort det, säger Göran Fagerström, handläggare på länsstyrelsen.

De tveksamheter som finns handlar om sjöfarten och yrkesfisket.

– I yttrandena från kommunerna har det inte kommit fram tillräckligt för att vi ska ta bort det från listan över områden av riksintresse, säger Göran Fagerström. Nu är det Energimyndigheten som ska gå vidare och ta in yttranden från andra myndigheter – då får vi se om området finns med i framtiden. Planerna på vindkraft i området ledde till en folkomröstning i Skurups kommun 2002, som efter omräkning slutade med ett nej till utbyggnaden av vindkraften. Området ligger åtta kilometer ut till havs, men kommer att vara synligt från land om det bebyggs med vindkraftverk.

I sin bedömning har länsstyrelsen inte tagit hänsyn till resultatet av folkomröstningen, utan gått strikt efter sina riktlinjer om vilka områden som är lämpliga för utbyggnad av vindkraft.

I sitt förslag menar länsstyrelsen att det är bäst att satsa på vindkraft till havs. Där finns större möjligheter att bygga riktigt stora anläggningar och det finns inte så många andra intressen att ta hänsyn till, som på land.

Det är Energimyndigheten som slutligen avgör vilka områden som ska vara av riksintresse för vindkraften. De områden som Energimyndigheten tar med måste kommunerna ta hänsyn till i sin planering. Det blir troligen också svårare för kommunerna att säga nej till utbyggnader i områden som är av riksintresse.

De område som länsstyrelsen i sitt yttrande till Energimyndighetens föreslår till havs är Lillgrund utanför Malmö, Kriegers Flak mellan Sverige och Tyskland, Taggen i Kristianstads kommun samt området utanför Abbekås/ Smygehamn. I södra Skåne pekar länsstyrelsen även ut tre områden till lands. Dels Skabersjö i Svedala kommun, dels Trolleberg i Staffanstorps, Lunds och Lomma kommuner, dels Bromma-Krageholm i Ystads kommun. Övriga områden på land är Pugerup i Höörs och Eslövs kommuner samt Gärds Köpinge och Maltesholm i Kristianstads kommun.

Sammanlagt skulle de tio områden teoretiskt kunna producera 13 TWh elenergi per år, enligt länsstyrelsen. Det motsvarar ungefär Skånes årliga elförbrukning.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons