Annons
Nyheter

"Vindkraft i Abbekås bör utredas vidare"

Vindkraft på Kriegers flak har stor potential och bör liksom i Abbekås utredas vidare. Det är några av de slutsatser som länsstyrelserna i bland annat Skåne, Blekinge och Halland i dag presenterar i sina planeringsunderlag för vindkraft till havs.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2006

– Länsstyrelserna och flera berörda kommuner är överens om att det är bättre med stora vindkraftsparker på större avstånd från land än många små parker närmare land, säger John Lepic, landskapsarktiekt på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna i Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och Västra Götland har tagit fram ett planeringsunderlag för vindkraft till havs. I Skåne pekas Taggen vid Hanöbukten och Kriegers flak ut som lämpliga områden. Dessutom tycker länsstyrelserna att Abbekås lämplighet bör utredas vidare.

Annons

Länsstyrelsernas slutsats kan sammanfattas som att vinkdraften i Västerhavet och södra Östersjön kan byggas ut så att regeringens produktionsmål på 10 TW/h fram till 2015 uppfylls. Kraften motsvarar två miljoner hushåll.

Områden som inte anses lämpliga för utbyggnad av vindkraft är kustnära områden med stora värden för friluftslivet, kultur- och naturvården. I Skånel anses det gälla åtta kilometer ut från kusten och 25 kilometer från Stenshuvud, Hovs hallar och Kullen. Andra områden som undantas är sjöfartens farleder samt försvarsmaktens områden.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons