Annons
Nyheter

Vin till de äldre i Sjöbo

Med ett glas vin till maten blir stämningen runt bordet festlig. De äldre konverserar varandra på ett sätt som de sällan gör annars. Det konstaterar kommunens kostchef i Sjöbo i en rapport om vinserveringen på äldreboendet Björkbacken. Nu vill politikerna införa vinkulturen på kommunens alla äldreboenden.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004

- Man ska kunna göra vardagen till en fest, säger vård- och omsorgschefen Kjell-Åke Nilsson. Hösten 2001 infördes vin som måltidsdryck för de boende på en av Björkbackens avdelningar. Vinet blev snabbt populärt, ett par gånger i veckan hamnade flaskan på bordet. Efter ett halvår rapporterades att de boende och de anhöriga enbart var positiva. Stämningen runt bordet förbättrades med lite vin, och tio av tretton uppgav att de då och då valde vin till maten. Särskilt populärt var det vita, halvtorra Rhenvinet. Avdelningen köpte in vinkylare och vakuumpump och serverade alltid i vinglas. Några större mängder var det dock inte fråga om - de äldre drack oftast ett halvt eller ett glas vin till maten. I kostchefens rapport berättar vårdpersonalen om de boendes reaktioner: "En senildement man blev mycket förtjust när han fick rött vin till maten. Han njöt verkligen." "Det doftar gott i matsalen när det dricks vin. Det doftar fest". Nu har vinserveringen på avdelningen Norrebo pågått i snart tre år, och det dricks inte lika ofta som i början. Efterfrågan har minskat men fortfarande serveras det vin ett par gånger i månaden. Och då tycker både personal och boende att det är fest. Nu har kostchefen, Kerstin Bodin, föreslagit att alla äldreboenden i kommunen ska kunna servera vin när gruppen vill göra måltiden till en fest. -?Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott tyckte det var ett bra förslag, berättar Kjell-Åke Nilsson. Personalen i de olika äldreomsorgsgrupperna ska själva kunna bestämma när det ska vara lite extra festligt, och då erbjuda vin till maten. Kjell-Åke Nilsson tror att det kommer att handla om några gånger i månaden. - Att dricka vin till maten varje dag tillhör ju inte riktigt vår kultur, och på riksplanet har fackliga företrädare tagit upp problemet med att säga nej till boende som har missbruksproblem om man har vin till maten varje dag. Men det här tror vi är en bra modell. Och man ska kunna ordna en fest kanske bara för att fira att det är vackert väder den dagen. På midsommar, påsk och jul serveras snaps och vid nyår bjuds de äldre på mousserande vin eller cider. Om någon boende vill dricka vin eller sprit vid andra tillfällen, finns det inget som hindrar - men då måste han eller hon själv stå för kostnaden. Nästa vecka ska vård- och omsorgsnämnden ta upp vinfrågan och om politikerna där är lika positiva som arbetsutskottet kommer kommunen att söka serveringstillstånd för Ängsgården. På övriga boenden har man redan tillstånd att servera alkohol. Att servera vin till maten har blivit allt vanligare på äldreboenden i hela landet på senare år. Det allra första serveringstillståndet söktes 1990 - i värmländska Deje. Enligt länsstyrelsen är det i dag vanligt med serveringstillstånd på äldreboenden i Skåne.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons