Annons
Nyheter

Victoria ska bo på Haga slott

Regeringen återlämnar Haga slott vid Brunnsviken i Solna vilket gör det möjligt för kronprinsessan Victoria att disponera slottet.
Nyheter • Publicerad 23 april 2009
Här ligger Haga slott som kronprinsessan Victoria får disponera. BIlder: Scanpix Grafik: Svenska grafikbyrån
Här ligger Haga slott som kronprinsessan Victoria får disponera. BIlder: Scanpix Grafik: Svenska grafikbyrånFoto: 

Kronprinsessan Victoria uppskattar det generösa erbjudandet och ser fram emot att bosätta sig på slottet, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Initiativet kom från regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt, berättade han vid en presskonferens i Rosenbad.

Annons

- Jag ville ställa frågor om hur bostadsfrågan skulle lösas, när förlovningen blev känd. Jag märkte att det fanns ett stort intresse för Haga från hovet.

Det är kung Carl Gustaf som fattar det avgörande beslutet om hur Haga ska nyttjas i framtiden. Eventuella renoveringsbehov och säkerhetsarrangemang blir en fråga mellan hovet och Statens fastighetsverk, som äger slottet. Men enligt Reinfeldt kommer slottsparken även i framtiden att vara öppen för allmänheten.

- Jag tror att svenska folket dra sig till minnes tiden med Hagasessorna där. Jag hoppas att det här beslutet kan lägga grunden till en ny sådan tid.

Regeringen har haft rätt att disponera Haga slott från 1966 då kung Gustaf VI Adolf överlät den kungliga dispositionsrätten av slottet till regeringen. Slottet skulle då användas "som bostad åt prominenta personer från utlandet, som är regeringens gäster eller eljest anses böra åtnjuta denna förmån".

Slottet används i dag mest som gästresidens vid statsbesök och för möten av olika slag.

Haga slott var länge hem åt den kungliga familjen, och kallades tidigare Drottningens paviljong. Det byggdes 1802&tstr;04 och var under hela 1800-talet hem åt olika kungliga familjemedlemmar. Victorias pappa kungen tillbringade sina första år på Haga slott. Slottet renoverades nämligen på 1930-talet och blev bostad till nuvarande kungens föräldrar, arvprinsen Gustav Adolf och prinsessan Sibylla.

Haga slott ligger i Hagaparken i Solna, alldeles utanför Stockholms tullar. Exakt när flytten går är inte fastställt.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons