Annons
Nyheter

Viby kyrka i Nordöstskåne eldhärjad

Kyrkan brinner! Vid halv fyratiden i eftermiddags kom larmet om att brandrök vällde ut från tornet på Gustav Adolfs kyrka i Viby.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2003

Räddningsstyrkorna från Kristianstad och Åhus ryckte ut med fem brandbilar och 14 brandmän plus befäl. - Vi gick in i tornet och satsade i första hand på invändning släckning nerifrån, berättar räddningsledaren Micael Svensson. Räddningstjänstens stora stegbil med en kapacitet på 33 meter nådde nätt och jämt upp till plåtluckorna högst upp i tornet. En brandman lyftes upp dit, bröt loss luckorna och började spruta vatten på elden också uppifrån. - Det brinner rejält i bjälklager och allt annat som finns inne i tornet. Våra rökdykare har ett tufft arbete där inne, berättar Micael Svensson. Efter cirka en timmes kamp inne i det trånga och märka tornrummet var elden under kontroll och Micael Svensson kunde konstatera att man räddat den stora kupolen från att rasa samman. Det går en trätrappa upp till övre delen av det murade tornet där kyrkklockorna finns och sedan bara två trästegar upp till kupolen där det brann som värst. Kyrkvaktmästare Peter Svensson fick hämta ritningar i källaren på församlingshemmet för att hjälpa rökdykarna att hitta rätt. Gustav Adolfs kyrka började byggas på det tidiga 1100-talet och tornet uppfördes 1784. Nu är tornet med kupolen helt utbrunnet och resten av kyrkan svårt skadad av rök och vatten. Det betyder att två av de tre kyrkorna i Fjälkinge församling är för tillfället utslagna. Rinkaby kyrka håller på att renoveras och nu har Viby kyrka, som renoverades för bara fyra år sedan, eldhärjas. Kvar inom församlingen att hålla gudstjänster, barndop och begravningar finns bara Fjälkinge kyrka. Polisen spärrade av ett stort område runt kyrkan under släckningsarbetet. Brandorsaken är ännu inte klarlagd. Antingen har branden börjat i den elcentral som finns uppe i kyrktornet, eller också är den anlagd. Några andra alternativ finns troligen inte, eftersom inget åskväder dragit fram över Vibytrakten före branden. Eftersläckningen pågick till långt fram på onsdagskvällen. En representant för församlingens försäkringsbolag, Länsförsäkringar kom till brandplatsen redan under pågående släckning och restvärdesarbetet inleddes så fort brandmännen gav klartecken för att gå in i kyrkan. Omfattningen av skadorna gick i går kväll inte att överblicka och inte heller hur lång till som renoveringen kommer att ta. Bjälklagren i övre delen av tornet och kupolen måste ersättas eller förstärkas och resten av kyrkan saneras från brandrök och vattenskador. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons