Annons
Nyheter

Vellingepolitikern: Budgeten tar från de svaga

När finansminister Anders Borg (m) presenterade sin budget för riksdagen sammanfattande han innehållet som ansvarsfullt. Inte oväntat har det ledande oppositionspartiet en helt annan uppfattning. Inger Jarl-Beck (s) riksdagsledamot från Vellinge anser att budgeten slår mot de svagaste.
Nyheter • Publicerad 20 september 2007
Foto: Arkivbild: Tomas Nyberg

Inger Jarl Beck (s) riksdagsledamot från Vellinge, har inte mycket positivt att säga om Anders Borgs arbete.

- Utifrån den dragning som Anders Borg hade i dag kan man konstatera att man flyttar över ännu mer pengar till dem som redan har från dem som inte har det svårast. Man försämrar för de människor som går på a-kassa och som går på sjukpenning och som har det svårast. Det är de som får gå till socialförvaltningen när de ska köpa skor till ungarna, säger hon.

Annons

Regeringens budget innehåller bland annat sänkta inkomstskatter från nyår, vårdnadsbidrag på 3000 kronor från den 1 juli 2008, en jämställdhetsbonus för att underlätta för föräldrar att dela på föräldradagarna. Dessutom tänker regeringen höja skatten på bensin och diesel. Reseavdraget höjs också med en 50-öring till 18:50. För att öka motivationen för deltidssysselsatta att gå upp i arbetstid vill regeringen begränsa arbetslöshetsersättningen till 75 dagar. Regeringen motiverar nerdragningen med att man vill minska missbruket och risken för att deltidsarbetande hamnar i en permanent deltidsarbetslöshet.

Försämringen drabbar främst kvinnor. Bland annat inom sjukvård samt inom barn- och äldreomsorgen. Enbart inom Kommunals avtalsområde berörs 18 000 deltidsarbetslösa i Sverige. Majoriteten av dessa är kvinnor. Regeringen ger dock ensamstående föräldrar med barn under 18 år deltidssysselsättning inom jobb- och deltidsgarantin när de 75 dagarna förbrukas. Vidare vill regeringen 2008 införa nystartsjobb för personer som varit deltidsarbetslösa under minst två år.

Inger Jarl Becks partikamrat i Simrishamn, Göran Persson, socialdemokratisk riksdagsledamot, är också kritisk.

- Jag kan inte se att budgeten är ansvarsfull. Deltidsarbetslösa tvingas bli heltidsarbetslösa för att få ersättning. Vi vet ju att kvinnorna inte kan få något heltidsarbete. Vad händer då? Det är en oerhörd orättvisa, säger Göran Persson.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons