Annons
Nyheter

Vellinge gick back under 2002

Med lyckan på börsen åtminstone tillfälligt över, och stigande kostnader för vård och omsorg, har Vellinge kommun för första gången på nästan tio år tvingats notera ett ordentligt minus i sitt kommunala årsbokslut.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2002

Visserligen hade kommunen räknat med ett underskott på elva miljoner kronor när budgetåret 2001 skulle läggas till handlingarna. Men istället landade finanssiffrorna på hela 27 miljoner kronor minus. Kostnaderna drog upp till 780 miljoner kronor, istället för att stanna på beräknade 762 miljoner. Kommunalrået Göran Holm (m) konstaterar i årsredovisningen att 2001 blev året då det inte gick längre. Som orsak nämner han statens skatteutjämningssystem, "de berättigade kraven på social omsorg från en åldrande befolkning" samt det dåliga börsåret. Ändras inte utjämningssystemet är risken stor att man tvingas höja kommunalskatten, konstaterar Holm. Men hellre vill han råda bot på bristen i kassan genom att öka intäkterna, exempelvis genom att se över möjligheten att sälja kommunal mark och fastigheter. Detta kan ske exempelvis för HSB-området Strandbaden, där arrendet löper ut om ett par år, samt genom att öppna Falsterbokanalens kanter för bebyggelse.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons