Nyheter

Växthus frös sönder

Den ovanligt bistra vintern har nu också drabbat de fem växthusen vid Naturbruksgymnasiet i Önnestad utanför Kristianstad och skadorna uppskattas till över en halv miljon. Nu hotar rivning.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2003

Växthusen är byggda 1952, 1972 och 1985 och de äldsta var inte i något vidare skick, men avsikten var ändå att arrendera ut växthusen, eftersom de inte längre används av Naturbruksgymnasiet. De har stått oanvända sedan den gymnasiala trädgårdsutbildningen lades ner på grund av för få sökande och rektor Barbro Rischel tror inte att utbildningen kommer att komma tillbaka. Därför har hon meddelat förvaltningen att skolan inte längre har användning för växthusen. - Vi har tömt dem på allt vårt material, berättar hon. Reinhardt Gustafsson undervisade tidigare i växthusodling på Naturbruksgymnasiet och är bedrövad över den förödelse som kölden har ställt till med. - Hela anläggningen har drabbats och skadorna är så omfattande att det vettigaste alternativet nog är rivning, eftersom det skulle kosta minst en halv miljon kronor att reparera allt och då tar jag inte till i överkant. Lars Harald, chef för C4-teknik, talar dock om helt andra belopp vad gäller skadornas omfattning. - Vår bedömning är att det skulle kosta cirka 50000 att reparera, men att växthusen var i så dåligt skick redan innan att det kanske ändå hade blivit aktuellt att riva dem, berättar han. Enligt honom har kommunen inte heller lyckats hitta någon arrendator till växthusen. Han understryker dock att några beslut om växthusens framtid inte har fattats och att så inte kommer att ske innan vintern är över. Text: Peter Maunula peter.maunula@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.