Annons
Nyheter

Vatten hetaste varan på Kiviks marknad

Att besöka Kiviks Marknad under tisdagen var lite som att tillbringa en dag i Toscana med att trampa druvor till chiantivin – ju fler steg desto mer juice.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2006
Även om det var mest folk på "knalledelen" av marknaden, tyckte många om att strosa omkring på området med karusellerna och lotteristånden.
Även om det var mest folk på "knalledelen" av marknaden, tyckte många om att strosa omkring på området med karusellerna och lotteristånden.Foto: 
Barbro Danielsson har en av de skönaste platserna på marknaden, med mycket rörligt utrymme bakom bordet. Hon har sin bild av Kiviks marknad. – Jag tycker att den är väldigt exotisk med alla udda inslag.
Barbro Danielsson har en av de skönaste platserna på marknaden, med mycket rörligt utrymme bakom bordet. Hon har sin bild av Kiviks marknad. – Jag tycker att den är väldigt exotisk med alla udda inslag.Foto: 
Marita Johansson läser rimmad vers. Tillsammans med Per Vers och några andra har de marknadens finurligaste stånd. Förutom allehanda verser till salu finns här även färdigskrivna vykort.
Marita Johansson läser rimmad vers. Tillsammans med Per Vers och några andra har de marknadens finurligaste stånd. Förutom allehanda verser till salu finns här även färdigskrivna vykort.Foto: 
Thomas Björklund gillar speciellt en del av marknaden – den delen där man får sitta på en motorcykel, i det här fallet en kinesisk Jinlun-motorcykel. Bredvid står Paul Martinsson.
Thomas Björklund gillar speciellt en del av marknaden – den delen där man får sitta på en motorcykel, i det här fallet en kinesisk Jinlun-motorcykel. Bredvid står Paul Martinsson.Foto: 
Färdkost åt folket. Oscar Smith var riktigt belåten när en korv damp ner i handen, så belåten att den till slut hamnade i magen. @08 Bildbyline:BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Färdkost åt folket. Oscar Smith var riktigt belåten när en korv damp ner i handen, så belåten att den till slut hamnade i magen. @08 Bildbyline:BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
I måndags var Felicia Forsberg från Helsingborg hos tandläkaren – i går firade hon med sockervadd och cola. Allehanda lovade att inte skicka den sockriga bilden till tandläkaren. Bilder. Anette Sjöstrand
I måndags var Felicia Forsberg från Helsingborg hos tandläkaren – i går firade hon med sockervadd och cola. Allehanda lovade att inte skicka den sockriga bilden till tandläkaren. Bilder. Anette SjöstrandFoto: 
"De ska va gott o leva annars kan de kvitta". Vad är en riktig marknad utan sötsaker?
"De ska va gott o leva annars kan de kvitta". Vad är en riktig marknad utan sötsaker?Foto: 

Få undkom värmen, allra minst flertalet hundar som släpade tungorna i marken av utmattning.

Det var inte konstigt att vatten var den produkt som verkade sälja bäst.

Annons

– Ja, vem vill ha munkar i det här vädret, förklarar Fredde Wahlqvist, en av alla munkkrängare.

Besökarna började strömma in till marknaden vid elvasnåret och vid lunchtid var det inte många kvadratmeter av åkern som fick ro. De som hade skippat säsongens slalomundervisning fick vackert ligga i ryggläge medan andra elegant tog sig förbi de mest svårforcerade klungor av människor.

Stig-Arne Sjöstedt höll sig långt ifrån alla folksamlingar, närmare bestämt vid infarten till parkeringen. Stig-Arne har jobbat på marknaden i 30 år, och han ser en tydlig utveckling.

– Marknaden är mer för familjer nu, vilket är bra. Förr var det mycket fylla och bråk och polisen var här ofta.

En av marknadens förtjänster är det kolossala utbudet av – det mesta – och då har vi inte ens kommit in på små gråa buddhastatyer med påklistrade pilotbrillor.

Det rika utbudet är faktiskt en del av charmen med Kiviks marknad, medan andra marknader nöjer sig med enbart fyra stånd av hemgjort godis har Kivik åtta och så vidare. – Det är faktiskt storleken på arrangemanget och allt utbud som är Kivik för mig, säger Björn Möllerström från Helsingborg.

Och varje år hittar nya varor och maträtter hit, en av dessa nyheter är knappast någon nyhet men ändå en färsking i Kivik – fattiga riddare.

– Ja, vi är enda ståndet och för oss är detta första året, men det går trögt, folk köper hellre läsk i det här vädret, säger Klas Andersson från Bollerup.

Klas Andersson kunde ändå glädja sig med att få visa det märkligaste bygget – en spannmålssilo omgjord till en portabel stuga.

– Den är för uthyrning, det är bara att lassa upp den på ett släp.

Annons

Gröna inslag på marknader är alltid trevligt, Lennart Larsson från Larssons plantskola i Ulricehamn säljer sommarsköna blommor.

– Det är kul med annorlunda grejer, här finns ju annars mest prylar och mat.

Pia och Lasse Thörnkvist var nyfikna på blommorna och sökte efter en speciell sort, men namnet hade de inte. – Nej, men blomman vi söker är blå och väldigt likt en nejlika, får se om den kan finnas här.

Det utan tvekan coolaste inslaget på hela marknaden är faktiskt ett av de allra äldsta – William Arnes motorcirkus. Här möts motorkultur, tradition och våghalsade nummer i samma tält.

– Motorcirkusen har funnits sedan 1934 i Kivik, så det är stolt tradition vi för vidare, säger Lee Trevor, en av de nuvarande ägarna.

Pierre Adolfsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons