Annons
Nyheter

Vart fjärde anmält polismisstag blir ersatt

Förra året anmäldes totalt 437 skadeståndskrav mot polisen i landet. Av dessa var 88 anmälningar gjorda mot polisen i Skåne län.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2002

Tillsammans med storlänen i Stockholm och Västra Götaland tillhör Skåne länen som har fått flest anmälningar mot sig. - Av de 88 anmälningarna har 24 fall inneburit att skadestånd har betalats ut med en total summa på 113 000 kronor, säger Anna Botur på länpolismästarens stab i Malmö. Riksgenomsnittet visar att ungefär hälften av alla anmälningar på skadeståndskrav mot polisen har bifallits och den totala kostnaden uppgår till 1,8 miljoner kronor för fjoråret. För Skåne län har drygt vart fjärde anmälning inneburit att skadestånd har betalats ut. - Det är Rikspolisstyrelsen som tar emot anmälningarna och beslutar om skadestånd ska betalas ut, säger Anna Botur. Vanligen är det två lagar som tillämpas när det gäller polismisstag som anmäls: skadeståndslagen och lagen om ersättning för frihetsberövande. För att kunna nyttja skadeståndslagen ska den som anser sig ha blivit felfördelad ha drabbats av sakskada eller personskada till följd av felaktig hantering eller försummelse från polisens sida. Lagen om om ersättning vid frihetsberövande kan tillämpas då personer anser att de har blivit felaktigt gripna eller om de drabbats av polisvåld utan orsak. - För polisområde södra Skåne blev ett tiotal ärenden utredda under fjoråret. Här var det äldsta ärendet från 1998 och av de fem ärenden som kom in under 2001 fick fyra avslag och i ett ärende beviljades skadeståndsersättning på 300 kronor, säger Anna Botur. För den som begärt skadestånd på grund av polismisstag men nekats kan överklaga av rikspolisstyrelsens och få saken prövad i domstol.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons