Annons
Nyheter

Varsel hot mot färjetrafiken

(Uppdaterad). Sveriges fartygsbefälsförening ansluter sig till Sjöbefälsförbundets konflikt i den pågående avtalsuppgörelsen. På måndagen varslade fartygsbefälsföreningen om övertidsblockad på samtliga färjor.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2006

– Vi ser inte någon konflikt framför oss, säger Björn Boklund, vd på TT-Lines. Det är långt till den 13 januari.

På måndagen varslade Sjöbefälsförbundet om strejk på tio lastfartyg från den 13 januari. Förbundet är missnöjt med det bud som Sjöfartens arbetsgivarförbund lagt i de pågående förhandlingarna.

Annons

Det är fyra rederier som berörs av strejkvarslet, Transatlantic, Broström, Stena Line och Tärntank.

I ett tidigare skede av förhandlingarna varslade Sjöbefälsförbundet om strejk på fyra färjor men det varslet drogs tillbaka.

– Parterna står väldigt nära varandra, säger Björn Boklund. Vi trodde det skulle bli en lösning den 28-29 december. Det brukar se likadant ut varje år.

Varslet gäller alla färjor från fredag 13 januari. Det är samma dag som Sjöbefälsförbundets strejk på tio lastfartyg träder i kraft. Det statliga Medlingsinstitutet höll på måndagen på att utse medlare i konflikterna på sjöfartsområdet.

Fyra rederier berörs av Sjöbefälsförbundets strejkvarsel på tio lastfartyg. Varslet gäller tre fartyg som tillhör Transatlantic, tre från Broström, två inom Stena Line och två som tillhör Tärntank. Sjöbefälsförbundet varslade på måndagen om strejk på tio lastfartyg från den 13 januari. Förbundet är inte nöjt med det bud Sjöfartens arbetsgivarförbund lagt i de pågående avtalsförhandlingarna.

I ett tidigare skede av förhandlingarna varslade Sjöbefälsförbundet om strejk på fyra färjor från nyårsafton, men det varslet drogs tillbaka i början av december.

Allehanda/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons