Annons
Nyheter

Varning för ökat rattfylleri om spritskatten sänks

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2005

Ökat rattfylleri och fler dödsfall i trafiken till följd av fyllekörningar. Det blir resultatet om alkoholskatten sänks, menar Motormännens helnykterhetsförbund (MHF) som på onsdagen inledde sitt årliga trafiksäkerhetsseminarium i Tylösand i Halland.

– Vi ogillar Göran Perssons förslag om att sänka alkoholskatterna. Det finns ett samband mellan ökad konsumtion och ökat rattfylleri, det är vad vi har att se fram emot, säger Tom Bjerver, vd i MHF, till TT.

Annons

Organisationen vill i stället se en satsning på begränsade införselkvoter.

– Efter EU-inträdet har konsumtionen ökat med 30 procent och på rattfyllerisidan har ökningen säkert varit 25 procent. Tidigare beräkningar visade att det varje dag körde omkring 14000 rattfulla i trafiken, nu är det säkert 16000, säger Tom Bjerver och fortsätter:

– Dödsfallen till följd av rattfylleri beräknas uppgå till mellan 130 och 150 av de totalt 480 som avled i trafiken under 2004. Andelen av de som avlider av rattfylleri ökar i förhållande till övriga dödsfall som ju faktiskt minskar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons