Nyheter

Varning för högvatten på västkusten

Ett nytt oväder med hård vind är på väg in över Götaland i helgen. SMHI varnar för mycket högt vattenstånd längs västkusten på lördagskvällen.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2008

Förra fredagen blåste det orkan längs Götalands kuster. Den västliga vinden pressade in havsvatten mot västkusten, där ytnivån steg till mer än 130 centimeter över det normala. Kajer, vägar och andra ytor nära vattnet blev översvämmade.

SMHI befarar att de kulingvindar som väntas över Västerhavet på lördagen kan få vattnet att stiga nästan lika mycket igen. För att dämpa effekten när havsvatten trycks in i Göta älv har länsstyrelsen i Västra Götaland kommit överens med Vattenfall om att minska avtappningen från Vänern under några timmar. Man gjorde likadant förra gången.

– Vi vill till exempel undvika att vattnet stiger vid industrier längs älven, där det kan medföra att farliga kemikalier kommer ut i älvvattnet, säger Lennart Olofsson, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen, till TT.

Vattennivån i Vänern utgör inget problem i dagsläget.

Länsstyrelsen har även varnat räddningstjänsten i kustkommunerna, så att de kan hålla uppsikt över känsliga ställen.

SMHI har också gett ut en lindrigare varning för mycket hårda vindbyar över Halland och Skåne, med start sent på lördagseftermiddagen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.