Annons
Nyheter

Värmen sinkar Öresundstågen

Nyheter • Publicerad 25 juli 2006

Den intensiva värmen drabbar inte bara folk, fä och växtlighet. Den leder även till signalfel i tågtunneln under Öresund.

– Tågen drar ner varm luft i tunneln, som ju ligger under vatten och i sig är sval. I kondensen binds metalldamm som lurar signalsystemet att tro att det kommer ett nytt tåg, ett spöktåg. Av säkerhetsskäl bryts då strömmen, säger trafikplanerare Stefan Rindestig till Metro.

Annons

Trots att tunneln spolats från båda håll ligger metalldammet kvar. På sikt krävs därför ett nytt signalsystem, tror Stefan Rindestig.

Signalfelen leder till vissa förseningar. Under måndagen var tågen i genomsnitt mellan sju och åtta minuter försenade och den första måndagen i juli var systemet så instabilt att vartannat tåg fick ställas in. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons