Annons
Nyheter

Värme ökar risk för algblomning

De blågröna algerna, som kan vara giftiga, frodas i värmen och när det inte blåser så mycket kan de samlas i de stora sjok som innebär risker för badande, speciellt för husdjur och små barn.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2002

SMHI:s senaste satellitmätning visar på kraftig algblomning från Finska viken till Gotska Sandön och en del mindre ansamlingar av alger i vattnet kring Gotland samt utanför Ölands södra udde. Även inne i Hanöbukten kan det finnas ansamlingar av alger enligt satellitbilderna från måndagens eftermiddag. Det molniga vädret i förra veckan gjorde att några satellitobservationer av alger inte lät sig göras. Vid den förra perioden av fint väder gjorde danska DMU (Danmarks miljöundersögelser) observationer av algsamlingar utanför den skånska sydkusten. DMU återupptog i går sina observationer efter förra veckans molnighet och kan rapportera om misstänkta giftalger vid Hundige Strandpark i Kögebukten, där myndigheterna nu avråder från bad. DMU räknar med att det med rådande väder kommer att finnas algsamlingar längs de danska kusterna även under de kommande dagarna. Det är den blågröna katthårsalgen (Nodularia spumigena) som kan vara giftig. Informationscentralen för Egentliga Östersjön uppmanar badare att undvika att gå i vattnet när vattenytan täcks av hopförda, yttäckande alger eller där det är grumlat av fina algpartiklar med grågrön eller gulbrunaktig färg. Det är inte säkert att det rör sig om giftiga alger, men det går inte att skilja de ofarliga algerna från de farliga. Speciellt små barn och husdjur som hundar, kor, hästar och får löper stor risk att bli allvarligt sjuka om de kommer i kontakt med giftiga alger. Fintrådiga alger som grön- och brunslick och andra alger som fastnar i en sil är däremot inte giftiga.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons