Nyheter

Vårdförbundet utökar strejkvarsel i Skåne

Vårdförbundet har beslutat att utöka strejkvarslet ytterligare. Det nya varslet omfattar 41 kommuner och berör Vårdförbundets lokalavdelningar i bland annat Skåne.
Nyheter • Publicerad 30 april 2008

- Vi vill få ytterligare tryck i processen. Vi ska träffa medlarna i nästa vecka, vi hoppas att förhandlingarna kan komma igång igen och kände att det här behövs, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet, till TT.

Varslet påverkar biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Även chefer och sjuksköterskor i kommunal äldre-, handikapp- och socialomsorg varslas. I landstingen omfattas bland annat akutmottagningar, geriatriska kliniker, vårdavdelningar på sjukhus, primärvård, laboratorier och blodcentraler.

Det nya varslet träder i kraft den 16 maj. Vårdförbundet vill alltså pressa arbetsgivarna mot förhandlingsbordet genom ett damoklessvärd hängande över deras huvuden.

- Men vi hoppas naturligtvis att det här varslet inte ska behöva träda i kraft, säger Öhberg.

Varslet, det tredje i ordningen, omfattar 2 750 av förbundets medlemmar.

- I stort sett påverkar det alla regioner och landsting. Men samtidigt tar vi bort en del av medlemmarna som vi tog ut i varsel ett och två. Det påverkar olika arbetsgivare och vi försöker röra om i grytan, säger Öhberg.

Hon uppger att om det tredje träder i kraft kommer totalt 6 108 medlemmar att vara uttagna i stridsåtgärderna.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.