Annons
Nyheter

Vårdanställda kan få gå

Region Skåne kan tvingas säga upp personal om kostnaderna inte minskas tillräckligt mycket. Tjänstemännens förslag diskuteras av politikerna idag.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

I höstas lovade det socialdemokratiska regionrådet Uno Aldegren att risken för att personal skulle bli uppsagd var i stort sett obefintlig, eftersom Region Skåne behövde rekrytera mycket folk de närmaste åren när andra går i pension. Trots det löftet står det ändå i tjänstemännens förslag att det inte kan "uteslutas att det uppstår behov av att minska antalet anställda, dels genom att överväga återbesättning, exempelvis i samband med naturlig avgång, dels genom faktiska uppsägningar". - Vi måste naturligtvis kunna ifrågasätta verksamheter om vi ska kunna plocka bort kostnader på en miljard kronor, förklarar Region Skånes ekonomidirektör Harald Lindström. Det totala regionbidraget till Skånes sjukvårdsdistrikt räknas upp med fem procent i år. Samtidigt måste kostnaderna minska. Som Kristianstadsbladet berättade i förra veckan ska sjukvårdsdistrikten spara en miljard kronor de närmaste tre åren. Under 2003 ska kostnaderna minska med 200 miljoner kronor. När sjukvårdsdistrikten ska prioritera kan det bli aktuellt att lägga ned vissa verksamheter och i det sammanhanget kan det bli tal om uppsägningar. Samtidigt skriver tjänstemännen i förslaget att det ska finnas "en central beredskap för att ta hand om eventuellt övertalig personal". - Om vi har personal som kan undvaras på ett ställe kan de behövas på ett annat ställe, förklarar Harald Lindström. Idag ska frågan diskuteras av regionstyrelsens arbetsutskott, i nästa vecka kommer förslaget upp i regionstyrelsen och i februari ska de förtroendevalda i regionfullmäktige ta ställning till det. Resursfördelningen inom Region Skåne, den så kallade Skånemodellen, sla ses över. Det handlar bland annat om fördela resurser efter befolkningens behov, men också om att skåningar kan söka vård utanför sitt eget distrikt. Kan en översyn av Skånemodellen innebära personalnedskärningar på vissa ställen? - Nu är du i framtiden? För innevarande år har vi tagit en budget, svarar Harald Lindström. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons