Annons
Nyheter

Varannan svensk anser fildelning bör vara laglig

Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Varannan svensk tycker att det ska vara lagligt att ladda ned upphovsrättsskyddad film och musik. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Göteborgs-Postens räkning.

Sifo frågade 1000 personer i olika åldrar. 48 procent tycker att det ska vara lagligt. 34 procent tycker att det ska vara olagligt, medan resterande inte visste eller kände sig tveksamma.

Annons

Sedan 1 juli förra året är det inte bara olagligt att ladda upp, det vill säga lägga ut upphovsrättsskyddat material på nätet, utan även att ladda ned det. Efter tillslaget mot fildelarsajten The Pirate Bay har frågan hamnat på den politiska dagordningen. Många politiker tycker nu att man ska gå tillbaka till det tidigare upplägget då endast uppladdning var förbjudet.

Sifomätningen visar att åsikten att nedladdning ska vara laglig var jämnt fördelad mellan blocken. Däremot fanns skillnader mellan vissa partier. Exempelvis tycker 58 procent av anhängarna till miljöpartiet att det ska vara lagligt, medan bara 36 procent av kristdemokraterna hade samma åsikt.

I gruppen mellan 15 och 29 år anser 64 procent av de tillfrågade att det ska vara lagligt, medan det i gruppen över 65 år bara är 28 procent som tycker det. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons