Annons
Nyheter

Varannan bilist en trafikfara

När höstmörkret faller blir varannan bilist en trafikfara. Det har tidigare syntester av svenska bilförare visat.
Nyheter • Publicerad 22 november 2012
En ny kund på Bilprovningen gör synbesiktning hos optiker Björn Freiding.
En ny kund på Bilprovningen gör synbesiktning hos optiker Björn Freiding.Foto: Annica Jönsson

– Det var jättefiffigt att man kunde kolla synen samtidigt som man besiktigar bilen, säger Monica Opperud från Breanäs.

Hon var en av de som bokat tid på Bilprovningen i Vä, där Synoptik i går genomförde sin årliga ”synbesiktning”.

Annons

– Av erfarenhet vet vi att folk inte är lika benägna att kolla sin syn som att besiktiga bilen. Det bör man göra vart annat-vart tredje år, säger Björn Freiding, optiker från butiken i Kristianstad.

Fjärde året

– Synkravet på en bilförare är 0,5. Det vill säga man ska kunna läsa fem av de tio raderna på syntavlan med ögonen var för sig.

Det är fjärde året som optikkedjan genomför sin höstkampanj, och andra året tillsammans med Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelser för ansvarsfull bilkörning. I år är synbesiktningen mer omfattande och genomfördess på torsdagen på 60 stationer runt om i landet. 5 000 bilägare hade möjligheten att få sin syn testad samtidigt som bilen besiktigades.

– Det här är en bra kombination. Om man så bara upptäcker en bilförare med dålig syn så är målet uppfyllt. Det här får bilisterna att tänka till en extra gång, tror Bilprovningens teamledare Daniel Andersson.

Maria Sällberg
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons