Annons
Nyheter

Vanskötta djur flyttas

Cirka 130 nötkreatur måste flyttas från den gård i Svedala kommun där fem döda djur hittades i fredags.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

SVEDALA. Det berättar djurskyddsinspektör Henriette Bonde, som på måndagsmorgonen gjorde ett uppföljande besök på gården.

- Farmartjänst har tagit hand om djuren i helgen, men de måste flyttas, de kan inte gå kvar här, säger hon.

Annons

När och var djuren ska flyttas är inte beslutat ännu, men enligt Henriette Bonde blir det sannolikt redan idag eller på tisdag.

Det var i fredags som en foderleverantör hittade fem död djur när han kom till gården. Han trodde något hade hänt djurägaren och kontaktade polisen som i sin tur kontaktade länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

På plats kunde de konstatera att det förutom de fem döda djuren även fanns 13 djur som var så illa däran att de flyttades omedelbart. Elva av dem stod i ett stall som inte blivit urgödslat på länge. Det låg så mycket gödsel på golvet att djurens huvud slog i taket. Dessutom hade de fått frätskador av gödslet.

En sjuk ko med kalv flyttades också.

Enligt Henriette Bonde har djuren på gården fått dåligt foder och saknat liggplatser under vintern. Sjuka djur har inte fått veterinärvård i tid, utan självdött. Många av djuren är magra.

Vad som ligger bakom vanskötseln är ännu inte utrett.

– Men det brukar handla om ekonomiska förhållanden, säger Henriette Bonde.

För djurägaren väntar sannolikt en prövning om djurförbud.

Martin Strandberg
Martin Hallgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons