Annons
Nyheter

Vännen vittnade om Mangs dödshot

Om du går till polisen dödar jag dig och din familj.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Foto: 

Peter Mangs barndomsvän vittnade om ett hot med den innebörden sedan Mangs just bekänt ett mord och ett mordförsök för honom. Men när Mangs själv hördes i rätten avvisade han allt.

Mangs svarade ett kort nej på frågorna om han erkänt något brott för barndomsvännen eller uttalat något hot mot honom.

Annons

– Jag beklagar att XX (vännens namn) säger så här om mig, sade han.

Mangs ville inte alls gå in på vad han och vännen pratat om och förhöret med honom blev därför kort. Vännen, som haft kontakt med Mangs av och till under hela livet, betecknade honom som speciell.

– Han hade det socialt svårt att vara med andra människor.

Han tillade att han inte märkt några främlingsfientliga tendenser hos Mangs.

– Nej, aldrig någonsin.

Erkände skott

Förhöret gällde främst ett besök som vännen och hans mamma gjorde hemma hos Peter Mangs den 30 oktober 2010. Efter ett tag bad Mangs att få träffa vännen ensam och mamman satte sig då i bilen utanför.

– Han blev blek och kallsvettig. Sedan sade han "Det var jag som sköt Trez och hennes pojkvän. Jag tömde ett helt magasin ute på Västra Skrävlingevägen", berättade vännen i rätten.

Vännen föreslog att de tillsammans skulle åka till polisen, men då kom i stället hotet från Mangs.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, berättade vännen.

Annons

Vittnen uteblev

Men besöket skedde när polisen redan spanade mot Mangs bostad och därför kallades vännen till förhör en vecka senare. Först då berättade han både om erkännandet och hotet.

Mangs påstådda bekännelse gäller mordet på 20-åriga Trez West Persson och mordförsöket på hennes vän på Västra Skrävlinge kyrkoväg den 10 oktober 2009, ett dåd som dominerat rättegången hittills. På tisdagen hördes vittnen, både åklagarnas och försvarets, som sett bilar röra sig i området eller hört knallar som kunde komma från skottlossning. Men ett par vittnen som skulle hörts om händelsen infann sig aldrig och är nu kallade till på torsdag i stället. Den dagen ska annars i huvudsak ägnas det äldsta av de brott som Mangs är åtalad för, mordet på en 66-årig man den 13 juni 2003. Mannen hittades död i sin lägenhet på Gånglåtsvägen och först i efterhand upptäcktes det att han blivit skjuten i bröstet.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons