Annons
Nyheter

Vanligare med fiskare i byteshandel

Danmark har bytt till sig 9 000 Östersjölaxar i år av svenska fiskare. Med de fiskekvoter som gäller inom EU:s kuststater blir dessutom byteshandeln allt vanligare. Det konstaterar Birger Rasmussen, ordförande för Bornholms och Christiansö fiskeförening.
Nyheter • Publicerad 25 november 2003
Svenskarna byter bort Östersjölax mot danska räkor. Arkivbild: Jan-Olle Persson.
Svenskarna byter bort Östersjölax mot danska räkor. Arkivbild: Jan-Olle Persson.Foto: 

- Det blir vanligare och vanligare. Inte minst med tanke att vi har olika storlek på fiskeflottoer och att vi nu också får med de baltiska staterna och Polen i EU, säger han. Orsaken till den allt intensivare byteshandeln mellan staterna i runt Östersjön är behovet av att inte fiska slut på de egna arterna av exempelvis lax och torsk. - Det är nödvändigt. Det sker varje år och vi gör det ofta. Det är dessutom en av idéerna med EU-medlemskapet, säger Birger Rasmussen. Den svenskfångade laxen som nu bytte ägare resulterade i att svenskarna i utbyte fick danskt fångade räkor från Kattegatt och Skagerak.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons