Annons
Nyheter

Valet av kyrkoråd upphävdes

Två gånger på rad valdes kyrkoråd och presidium i kyrkorådet på fel sätt i Skanör-Falsterbo den 6 december i fjor. Båda valen överklagades, men det räckte att Domkapitlet upphävde det första valet så föll även det andra.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2002

Enligt kyrkoordningen ska kyrkofullmäktige först välja ledamöter i kyrkorådet. Därefter väljer fullmäktige ordförande och två vice ordförande (presidium) bland de valda ledamöterna i kyrkorådet. Kyrkofullmäktige gjorde tvärt om, valde först presidium och sedan övriga ledamöter. Mannen som begärt att Domkapitlet ska pröva besluten hävdar att agerandet påverkade den moderata representationen i kyrkorådet och begärde att valen skulle ogiltigförklaras. Dessutom ville han att Domkapitlet skulle pröva ett antal tekniska frågor om hur slutna val ska gå till och om hur valberedningens förslag redovisats. Domkapitlet förklarar att valen inte gått rätt till eftersom presidiet valdes först och upphäver valet. De mer tekniska klagomålen lämnar man utan åtgärd. Men det slutar inte där. I samband med att hyran för Skanör-Falsterbo prästgård skulle slutförhandlas behövdes ett antal fullmakter. Kyrkorådet förrättade då ett bekräftande val av ordförande med flera vid sitt sammanträde 24 januari i år. Samma val av samma personer som redan valts 6 december. Även detta val överklagades. Domkapitlet konstaterar att det är kyrkofullmäktige som ska förrätta valen och att valet inom kyrkorådet saknar rättsverkan. Det beslutet kan inte överklagas. Men samtidigt konstaterar man också att man just upphävt valet som kyrkofullmäktige gjort eftersom det gjordes på fel sätt. Så just nu saknar kyrkofullmäktige kyrkorådet i Skanör-Falsterbo.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons