Annons
Nyheter

Våldsbrott och mord när Bandidos etablerade sig

Bandidos kom till Sverige 1994. Den första gruppen startades i Helsingborg, som fortfarande är organisationens starka fäste.
Nyheter • Publicerad 14 november 2007

Bandidos räknas tillsammans med förebilden Hells Angels och Outlaws till de stora kriminella mc-gängen, multinationella organisationer med brott som affärsidé. Gängen är starkt hierarkiska med en svans av anhängare som måste kvalificera sig för att få högre status.

Genom olika symboler – färger och märken – markeras rangen. Gult och rött är Bandidos färger, HA har vitt och rött och Outlaws svart och vitt. En blåvit markering visar att en medlem är på väg in i Bandidos.

Annons

Redan i början av 1980-talet startade några unga mc-entusiaster det som blev grunden till Bandidos i Sverige, som startade 1994. En hård maktkamp med mord och våldsbrott startade med Hells Angels, som då redan etablerat sig i Malmö. En uppgörelse slöts 1997 där grupperna delade upp marknaden mellan sig.

Outlaws har aldrig lyc-kats att etablera sig på allvar i Sverige. BFL/Loyalty i Sjöbo som var en del av Outlaws gick i slutet av sommaren över till Bandidos. BFL står för Brothers for life, bröder för livet.

Högst upp i organisationen finns de fullvärdiga Bandidosklubbarna. Under dem finns prospect chapters, klubbar som prövas för att eventuellt bli fullvärdiga. Under dem finns sedan det som kallas X-team, som i sin tur också har undergrupper.

Den typiske medlemmen i Bandidos är en man i 20– 30-årsåldern som dömts för brott. Han har skaffat mc-kort och motorcykel först sedan han är på väg in i organisationen. Mc-kopplingen har därmed blivit allt mindre.

De som går med i Bandidos gör det för att få en social plattform som de in te kan få någonannanstans. Det handlar om status, makt och pengar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons