Annons
Nyheter

Vägverket varnar för sommarhalka

Gassande solsken och tryckande hetta. Då sandas småvägarna runt om i landet och Vägverket varnar för halka. Värmen gör att klistret i beläggningen bubblar upp till ytan och orsakar blödande vägar.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006

Värmeböljan som får termometrarna att visa svettiga rekordnivåer är kanske inget som får bilförare att börja oroa sig för halka. Men det är just det som Vägverket nu går ut och varnar för. Det är så varmt att många vägar börjar läcka.

– Klistret som håller fast stenarna i beläggningen tränger upp till ytan. Man upplever att vägen blir väldigt svart i hjulspåren och i samband med det kan den bli väldigt hal, säger Mats Wendel på Vägverkets huvudkontor i Borlänge. Europavägar och riksvägar drabbas inte av fenomenet, men de som är ute och kör på mindre vägar uppmanas att vara uppmärksamma och försiktiga om de ser sådana spår. Som en åtgärd sandas vägbanorna, kanske en underlig syn för många sommartrafikanter, och i samband med det utfärdas även en varning för stenskott.

Annons

– Man ska köra försiktigt och tänka på att det kan vara halt. Man ser de sträckorna väldigt tydligt, men man förväntar sig inte att det ska vara halt när det är sommar, säger Mats Wendel.

Även spårtrafiken påverkas. Lokaltrafiken i Stockholm har till exempel drabbats av flera förseningar på grund av så kallade solkurvor - böjningar i järnet på rälsen som gör att tågen inte kan åka som vanligt. Även SJ är beredda på problem som orsakas av värmen, men har än så länge inte drabbats av störningar. På många håll i landet har det under de senaste dagarna varit runt 30 grader varmt. Men redan under onsdagen kommer en avkylning genom en kallfront som drar in från väst. Det kan komma en del regnskurar under de närmaste dagarna, men under helgen gör hettan åter entré och i början av nästa vecka kan det bli runt 30 grader varmt igen. Vilket ger även SMHI anledning att varna.

– Faran för skogsbrand är stor i Götaland, Svealand och på sina håll även i Norrland, framför allt i Gästrikland och Hälsingland, säger Lars Knutsson, meteorolog vid SMHI i Norrköping. (TT)

Daniel Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons