Annons
Nyheter

Vågen slungade Pernilla Andersson i land

Nyheter • Publicerad 30 december 2004
Pernilla Andersson. BILD: PETER ÅKLUNDH
Pernilla Andersson. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Pernilla Andersson befann sig i vattnet när den första jättevågen svepte in över Karon Beach. Sekunderna senare förstod Kristianstadssångerskan att hon just överlevt något som skulle utvecklas till en katastrof.

Pernilla Andersson, sångerska och skivartist från Kristianstad, åkte till Thailand på julafton. Tanken var att Pernilla och pojkvännen Andreas "Dregen" Svensson, känd rockgitarrist i Backyard Babies, skulle koppla av under några veckor och fira in det nya året i Karon Beach.

Annons

– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men vi klarade oss helskinnade och har det efter omständigheterna bra.

Pernilla Andersson beskriver den aktuella situationen i Karon Beach som "lugn, för tillfället". Kuststaden är belägen just söder om den betydligt större turistorten Phuket. Här befann sig Pernilla Andersson och pojkvännen när katastrofen blev ett faktum.

– Vi var i vattnet, som plötsligt bara försvann. Och så kom vågen.

Varken Pernilla eller "Dregen" hann undan. De sveptes med av den första jättevågen.

– Allt gick otroligt fort. Vi hamnade på en liten kulle och det var väl först då vi förstod vad som höll på att hända. Så vi sprang så fort vi bara kunde.

Paret lyckades ta sig till ett flervåningshus och hann där sätta sig i säkerhet innan den andra, ännu mer förödande, vågen slog in mot land.

– Nu har man så många känslor. Jag börjar förstå vilken tragedi detta är och hur lycklig man ska vara över att ha kommit undan med livet i behåll.

Något kaos i katastrofens spår märker Pernilla Andersson däremot inte.

– Faktiskt inte. Karon Beach blev inte lika hårt drabbat som till exempel Phuket. Jag ser oreda, men inget lidande.

Hur upplever du att informationen når fram?

Annons

– Ganska dåligt. Vi får olika konstiga besked. Ett tag talades det om att utrikesdepartementet skulle skicka hem oss redan i morgon (läs: i dag). Sen kom andra uppgifter. Och researrangören verkar inte veta vad som gäller.

– Det viktiga är förstås att alla som är skadade och behöver vård får komma hem så fort som möjligt.

Pernilla Andersson och "Dregens" hemresa är planerad till den 15 januari.

– Vi mår bra, vi har ingen panik. Men som det ser ut nu kan vi naturligtvis inte själva påverka hemresan.

Har du varit i kontakt med dina anhöriga?

– Ja, det har jag. Det var lite problematiskt de första timmarna efter vågorna, men nu tror jag att alla som står mig nära vet att jag mår bra.

Anders Mårtensson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons