Annons
Nyheter

Vädervarning fungerade inte på Phuket

Utredarna hade på tisdagen identifierat 36 av de 57 utlänningar som omkom i söndagens flyghaveri på turistön Phuket i Thailand. Bland de döda fanns en ung svensk kvinna. Och den saknade svensken är fortfarande inte funnen.
Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Muslimska religiösa ledare ber för de omkomna. Bild: Scanpix
Muslimska religiösa ledare ber för de omkomna. Bild: ScanpixFoto: 

De system som skulle varna för så kallade windshear, ett farligt väderfenomen, tycks inte ha fungerar på flygplatsen på Phuket i söndags. Thailändska luftfartsmyndigheter drar preliminärt den slutsatsen, sade säkerhetschefen Vutichai Singhamany till nyhetsbyrån AFP. Vi testade i dag (tisdag) och upptäckte just att systemet inte svarade som det skulle till kontrolltornet, sade han.

41 människor överlevde olyckan. Två av dem var svenskarna Christopher Marken, 25 år, och 26-årige Erik Nihlén.

Annons

Generalmajor Santhan Chyanon som leder polisens arbete på olycksplatsen sade att man när det gäller de ännu inte identifierade väntar på att flygbolaget ska kontakta anhöriga för att få identifieringsmaterial. De utländska ambassaderna i Thailand arbetar också med att samla information om sina landsmän på planet. TT Utredarna försöker kartlägga om skulden för olyckan kan läggas på den mänskliga faktorn.

Trafikkontrollen hade, enligt den thailändska tidningen Nation, talat om för den nu döde indonesiske piloten att väderförhållandena var dåliga.

- Det slutliga beslutet att landa togs av piloten. Vi bara upplyste honom om förutsättningarna, sade en anonym tjänsteman vid den statliga trafikkontrollen Aeronautical Radio of Thailand till tidningen.

- Det blåste en väldigt stark sidvind. Piloten borde inte ha landat, sade han.

Tidningen citerade också chefen för flygdepartementet som sade att ett plan från Orient Thai hade landat bara ett ögonblick tidigare och att detta kanske ökat pilotens tillförsikt.

- Det gick väldigt snabbt. Omedelbart efter att han talat med trafikkontrollen kraschade planet när det förlorade balansen och flygplanskroppen tippade över åt höger, sade han.

Tjänstemän vid civilflyget sade att piloten på olycksplanet i sista minuten fått tillstånd att avbryta landningen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons