Annons
Nyheter

Utvisade kan kanske återvända efter lagmiss

Utländska medborgare som dömts till utvisning kan kanske återvända till Sverige efter en miss i lagstiftningen.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2006

Högsta domstolen (HD) har beviljat prövningstillstånd i ett mål mot en dansk medborgare som kom tillbaka trots förbud, skriver Sydsvenskan.

Den 31-årige dansken dömdes 2003 för grova brott och utvisades på tio år enligt den gamla utlänningslagen från 1989. Han återvände till Sverige i början av året. Men i den nya lagen från 2005 står det att straffbestämmelsen olovlig vistelse, som dansken bröt emot, gäller personer som utvisats enligt den nya lagen.

Annons

Därmed friades dansken vid en prövning i Hässleholms tingsrätt. Hovrätten däremot fällde honom. Den slog visserligen fast att det var en brist att regeringen glömt att förse utlänningslagen med en övergångsbestämmelse, men att det inte kunde varit lagstiftarens mening att utvisade brottslingar skulle kunna komma tillbaka.

Dansken överklagade och HD har beslutat att pröva fallet. Om den går på tingsrättens linje kan alla utländska brottslingar som utvisats med stöd av den gamla utlänningslagen återvända till Sverige utan risk, skriver tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons