Annons
Nyheter

Utsatta kvinnor får dålig hjälp av kommuner

Många kommuner förlitar sig på kvinnojourer, saknar konkreta handlingsplaner, och är dåliga på att samverka. Slagna och hotade kvinnor får för dåligt stöd av kommunerna, visar svenska Amnesty i en rapport inför kvinnodagen på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2005

Bara hälften av de kommuner som ingår i svenska Amnestys studie, 110 kommuner av totalt 214, har någon form av handlingsprogram för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Men "konkreta" och detaljerade handlingsprogram finns, enligt Amnesty, bara i tre kommuner.

Annons

Flertalet kommuner säger sig samverka med andra aktörer – som försäkringskassa, polis, barnomsorg och skola – men bara 37 har en formell och organiserad form för samverkan.

Endast en dryg fjärdedel av kommunerna, 55 stycken, säger sig kunna erbjuda så kallat skyddat boende för kvinnor som utsätts för våld.

Så lyder några resultat från svenska Amnestys rapport "Har ej prioriterat frågan" som presenterades på måndagen, dagen före den internationella kvinnodagen den 8 mars. Rapporten är en uppföljning på den rapport som Amnesty presenterade i november. Då hade endast 141 av landets 290 kommuner svarat på enkäten. Den uppdaterade versionen bekräftar den bild som gavs under hösten, enligt Amnesty.

– En del kommuner arbetar bra, men alldeles för många brister på viktiga punkter. Frågan tycks inte vara prioriterad på många håll, säger Katarina Bergehed, kampanjsamordnare vid Amnesty.

Att en kvinnas möjlighet att få skydd och stöd varierar så mycket beroende på vilken kommun hon lever i är inte acceptabelt, anser hon.

Amnesty välkomnar nu socialtjänstminister Morgan Johanssons initiativ till en ny utredning om kommunernas arbete för att bekämpa hot och våld mot kvinnor. (TT)

Petter Forslund

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons