Annons
Nyheter

Utredare överväger gravidmånad

Få gravida kvinnor orkar eller kan jobba ända fram till förlossningen. Nu överväger regeringens utredare, Karl-Petter Thorwaldsson, att föreslå att föräldraförsäkringen byggs ut med en särskild månad före barnets födelse, skriver Aftonbladet.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2005

Månaden skulle vara frivillig att ta ut, och ge 80 procent i ersättning.

Mer än sju av tio gravida kvinnor är hemma med någon form av ersättning från socialförsäkringen den sista månaden. Kvinnor som har ett jobb som innebär risker för fostret kan få havandeskapspenning. Andra blir sjukskrivna på grund av ryggont och andra komplikationer. Men inställningen till sjukskrivning i slutet av graviditeten varierar i landet, och många kvinnor tvingas i stället göra ett förtida uttag av föräldrapenningen, vilket innebär att det blir färre dagar kvar att ta ut när barnet är fött.

Annons

Hårdast är bedömningen i Uppsala län, där tre av tio kvinnor blir sjukskrivna i slutet av graviditeten. I Jämtland sjukskrivs sex av tio.

– Orättvisorna är alldeles för stora i dag. Synen på graviditet och medföljande komplikationer är väldigt olika över landet, säger Thorwaldsson till tidningen.

Den extra gravidmånaden skulle bekostas genom att havandeskapspenningen slopas. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons