Nyheter

Utbrott av mässling i Skåne

Hittills i år har 14 fall av mässling rapporterats i Skåne, vilket är fler än under hela perioden 2009–2012, skriver Metro. Utbrottet, som främst drabbat små barn, oroar Smittskyddsinstitutet.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2013

– Det vi har just nu är ett litet mässlingsutbrott som drabbar de små barnen som ännu inte vaccinerats. Runt de små blir det mycket smittspridning eftersom de rör sig på öppna förskolor och BVC och liknande, säger Håkan Ringberg, ställföreträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Utbrottet av mässling i Skåne är oroande enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Det är oroande att vi under senare år har haft fler och fler fall med personer som har varit utomlands och blivit smittade och sedan kommit hem och spridit smittan, säger han.

Utbrottet måste ses som en varningsklocka, säger han.

– Det är ingen bra utveckling vi har på gång. Det är viktigt att alla som reser utomlands tänker efter hur deras skydd mot mässling ser ut.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.