Annons
Nyheter

Utbrändheten ökar bland åklagare

Åklagarna slår larm om sin arbetssituation. På kort tid har långtidssjukskivningarna bland landets 700 åklagare har fördubblats och flera åklagare varnar nu för att rättssäkerheten inte längre kan garanteras.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2002

För två år sen var 20 åklagare långtidssjukskrivna, nu är siffran 36 och åklagarna varnar nu för att rättssäkerheten är hotad. Det rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion. Orsaken till de ökade sjukskrivningarna uppges vara en kraftigt ökad arbetsbelastning, med höga krav på snabbhet och allt fler komplicerade mål. 80 procent av åklagarna uppger i en undersökning att de regelbundet måste arbeta över både kvällar och helger. Efter att nyligen ha blivit ombedd att beskriva sin arbetssituation skriver en åklagare i Stockholm så här: "Situationen under 2002 kan närmast beskrivas som konstant syrebrist med vissa perioder av nära kvävning. Arbetet består mest i att skyffla undan det värsta. Vem som helst begriper att pågår detta mycket längre så kommer flera att tappa lusten för arbetet och bli sjukskrivna eller sluta."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons