Annons
Nyheter

USA har funnit kemiska vapen i Irak

Sedan invasionen av Irak i mars 2003 har amerikanska soldater påträffat ungefär 500 kemiska vapen i Irak, uppger amerikanska kongressledamöter och antyder att det innebär att invasionen var berättigad.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006

Uppgifterna kommer från en hemligstämplad rapport, som kongressmännen har tagit del av.

En källa vid försvarsdepartementet bekräftar uppgiften om de 500 projektilerna med kemiska vapen – men framhåller att samtliga härrör från tiden före 1991 och hade förstörts av tiden till den grad att "de inte kunde användas". De flesta av vapnen var artilleriprojektiler av 155 millimeters kaliber. Senator Rick Santorum och ordföranden i representanthuset Peter Hoekstra, båda republikaner, gick i onsdags ut med uppgiften att den amerikanska armén har påträffat 500 vapen innehållande sarin eller senapsgas.

Annons

Det innebär att invasionen var berättigad och även att sådana vapen i Irak utgör en fara än i dag, sade de.

– Påståendet att det inte fanns några massförstörelsevapen var fel, menade Santorum.

När USA invaderade Irak letade amerikanska experter efter kemiska och biologiska vapen, i stort sett utan att finna någonting. Det väckte stort uppseende när en projektil med sarin och en annan med senapsgas påträffades 2004.

I den rapport som kongressmännen citerar framhålls att de kemiska vapnen kan säljas på svarta marknaden än i dag, även om de härrör från 80-talet. Det har alltid varit känt att Saddam Husseins regim använde massförstörelsevapen på 80-talet, exempelvis vid angreppet på staden Halabja.

Oenigheten har rått om det som hände sedan. President Bush använde ständigt Saddams påstådda innehav av kemiska och biologiska vapen som skäl för invasionen 2003, trots att experter framhöll att det inte fanns bevis på att sådana vapen i den irakiska arsenalen efter 1990.

När Santorum och Hoekstra gick ut med sina påståenden, fick de mothugg från reportrar, som frågade varför Bushregeringen inte har använt uppgifterna från den hemliga rapporten för att rättfärdiga sina tidigare beslut och slå tillbaka den ihållande kritiken mot invasionen.

– Regeringen säger tydligt att den vill blicka framåt, inte se bakåt och utkämpa gamla debatter, sade Santorum. (TT-AFP)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons