Nyheter

Uppoffringar för att rädda torsken

Det krävs radikala åtgärder för att rädda torsken i Västerhavet. Åtgärderna kommer att innebära stora uppoffringar för yrkesfiskarna, enligt en ny regeringsproposition.
Nyheter • Publicerad 15 december 2003

Propositionen, som tillkommit i samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet, presenteras under måndagseftermiddagen. I en debattartikel i Göteborgs-Posten redogör jordbruksminister Ann-Christin Nykvist för delar av innehållet. Ett antal åtgärder föreslås för att stärka både kust- och insjöfisket. Målet är att uppnå en ekologiskt hållbar förvaltning som både bevarar den biologiska mångfalden och bidrar till utvecklingen av ett livskraftigt fiske. Fiskodling, under förutsättning att den uppfyller miljökraven, ska uppmuntras. Den bekymmersamma situationen för torsken får ett eget kapitel. I Östersjön kommer Sverige att fortsätta att driva en återhållsam linje. I Västerhavet, där situationen är kritisk, krävs dock mer radikala åtgärder, skriver jordbruksministern.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.