Nyheter

Uppemot hundra gripna i Köpenhamn

Mellan 75 och 100 personer har gripits i Köpenhamn i samband med oroligheterna kring det utrymda Ungdomshuset. Polistalesman Flemming Steen Munch vet inte om några av dem är svenskar.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

-Det är för tidigt att säga. Vi har inte registrerat alla och jag kan varken ge uppgift om kön, ålder eller nationalitet, säger han till TT.

Han säger att polisen är uppmärksam på att det också i Sverige kan finnas ungdomar som sympatiserar med aktivisterna i Köpenhamn. Några regelrätta gränskontroller genomförs dock inte, varken vid den svenska eller den tyska

gränsen.

Flemming Steen Munch är i stort sett nöjd med aktionen.-Professionellt sett har det gått utmärkt, säger han. Under eftermiddagen väntar sig polisen att det ska vara någorlunda lugnt i Köpenhamn. Men viss oro är det ute på stan.

-Vi har en massa ungdomar ute på stan och vad de tänker hitta på vet vi inte. Men vi tror att det blir lugnt de närmaste timmarna, fram tills man ska samlas till en demonstration klockan 17.

Polistalesmannen satt själv i en bil som blev träffad av åtskilliga stenar tidigare under dagen. Han kom dock inte till skada.TT Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Också ungdomarna var väl förberedda. Men medan ungdomarna i själva huset höll sig i stort sett lugna under avhysningen, blev det bråk mellan polis och ungdomar som skyndat till från andra stadsdelar. Det var oklart om det fortfarande fanns ungdomar i byggnaden.

Ungdomarna byggde barrikader, stack sopcontainrar i brand och överöste ordningsmakten med gatsten. Skolor och förskolor i Nörrebroområdet stängdes och föräldrarna ombads ta hem sina barn. Aktioner genomfördes på flera platser i Köpenhamn under förmiddagen. På Torvegade nära fristaden Christiania antändes an container. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Fler trafikblockader har aviserats.

En av de tre personer som skadades i kravallerna vid Ungdomshuset är en 20-årig tysk. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd uppgavs vara stabilt.

På grund av befarade demonstrationer skärptes beredskapen runt den danska ambassaden i Stockholm, där ett fåtal demonstranter samlats. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.