Annons
Nyheter

Unga tiger om övergrepp

Det är vanligt att barn och unga utsätts för sexuella övergrepp av jämnåriga. Fyra av tio som utsatts för oönskade sexuella kontakter har blivit det av någon i samma ålder. Och få berättar för vuxna om övergreppen, visar en ny avhandling från Lunds universitet som Svenska Dagbladet tagit del av.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2009

Det handlar om allt från ungdomar som blivit ofredade av blottare till unga som haft samlag mot sin vilja. Studien visar att 40 procent av förövarna var i ungdomarnas egen ålder. Två av tre tjejer uppger att de utsatts för oönskade sexuella kontakter, för killar är siffran en av tre.

De allra flesta, 63 procent av tjejerna och 45 procent av killarna, berättar för en kompis i stället för föräldrarna. Väldigt få, nio procent av tjejerna och tre procent av killarna, talar med en terapeut eller lärare. Av tjejerna pratade 28 procent med mamma och 13 procent med pappa, bland pojkarna var siffran 17 respektive 14 procent.

Annons

19 procent av tjejerna och 31 procent av killarna pratade inte med någon.

Studien bygger på en enkät med drygt 4 000 ungdomar i gymnasiets årskurs 3.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons