Annons
Nyheter

Unga bilister hetast på att byta sommardäck

De yngsta bilisterna tycks ha de hetaste vårkänslorna - de är åtminstone snabbast med att byta till sommardäck på sina bilar. Det visar en undersökning som genomfördes under påskhelgen.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2005

Fjorton procent av de yngre hushållen, de under 35 år, skiftade till sommardäck inför påsktrafiken medan endast nio procent av bilisterna i allmänhet var lika snabba.

Nästan alla äldre bilägare valde att behålla vinterdäcken på i påsktrafiken, endast sex procent av bilägarna som var över 65 år hade skiftat till sommardäck.

Annons

– Den här tiden på året innebär ofta växlande vår- och vinterväder. Yngre förare har förstås inte samma erfarenhet av hastiga ändringar i väder och väglag som äldre, men det är viktigt att ta hänsyn till detta innan man ger sig ut i trafiken, säger Torsten Johansson på däckbranschens organisation Scandinavian Tire and Rim Organisation.

I Norrland hade endast tre procent av hushållen bytt till sommardäck, medan 13 procent av bilisterna i Götaland hade bytt innan påsk. I Svealand hade sex procent bytt och i Stockholm fem procent.

Mest optimistiska om vårens ankomst var göteborgarna där hela 20 procent hade bytt till sommardäck.

– Skillnaderna beror förstås till stor del på att vintern är kvar längre i de norra delarna av landet, men undersökningen visar att svenskarna i allmänhet visar ansvar och försiktighet innan de byter till sommardäck, säger Torsten Johansson.

Undersökningen som beställts av Däckbranschens Informationsråd har utförts av Sifo och Handelns Utredningsinstitut (HUI). Ett tusen hushåll i hela landet har tillfrågats om de bytt däck under perioden 21"23 mars. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons