Annons
Nyheter

Underlag för hur vården i Skåne blir bättre

Nyheter • Publicerad 22 juni 2006

– Det är utmärkt att öppet visa på skillnader i vårdkvalitet mellan olika landsting och olika diagnoser. Vi ska använda uppgifterna till att diskutera med sjukhus, kliniker och förvaltningar hur vi kan bli bättre. Det säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare i Region Skånes sjukvårdsledning.

På måndagen släpptes en över hundra sidor tjock rapport om medicinska resultat, tillgänglighet, patienterfarenheter och kostnader för vården i landet, för att stimulera till bättre sjukvård, och säkrare för patienterna.

Annons

Bakom rapporten står socialstyrelsen tillsammans med Sveriges kommuner och landsting. De flesta uppgifterna har varit offentliga redan tidigare, genom speciella nationella register, men nu finns en bred jämförelse.

Skåne ligger nära rikssnittet på många punkter i rapporten, är sämre än snittet på en del och bättre på annat. Ett exempel där Skåne kan bli bättre rör bröstcancer, där Skåne ligger några procentenheter under riket.

– Med en heltäckande mammografiscreening fångar man fler och höjer behandlingsnivån. Det är naturligt att patienten lever längre om man flyttar datum för diagnos, det slår igenom i en tabell över femårsöverlevnad, säger Stefan Rydén. Skillnaderna i överlevnad vid bröstcancer är generellt små i landet, eftersom det finns ett nationellt vårdprogram.

När det gäller influensavaccination på äldre ligger Skåne högt, vilket visar att flera års kampanjer riktade mot just äldre börjar ge resultat.

Stefan Rydén konstaterar att Skåne ligger bra till i diabetesvården, men att primärvården är lite sämre på att rapportera till diabetesregistret än vad sjukhusen är. Även när det gäller vården av hjärtinfarktpatienter ligger Skåne bra till, framför allt när det gäller kranskärlsåtgärder.

– Det beror på att vi satt fokus på verksamheten, en väl fungerande ambulanssjukvård och vårdprogram som styr de flesta patienterna direkt till röntgen. Däremot kan väntetiderna till hjärtkirurgin förbättras, Skåne är något sämre än snittet.

Stefan Rydén förklarar varför sifforna när det gäller ortopediska operationer är lite varierande:

– En del tabeller i rapporten sträcker sig tillbaka till 1994. På 90-talet var det vissa problem med protesmaterial, som Skåne har slutat använda. Skåne ligger bättre till under den senare perioden.

Skåne ligger under snittet när det gäller operation av ljumskbråck. En bild som Stefan Rydén hoppas svänger nu när Region Skåne koncentrerar dessa operationer till kliniker i Ängelholm, Landskrona, Ystad och Kristianstad.

Vad gäller gråstarrsoperationer ligger Skåne något sämre än snittet, medan exempelvis Blekinge och Stockholms läns landsting ligger bra till. Det kan bero på att dessa landsting är frikostigare i sin bedömning av behoven. Sedan förra året finns gemensamma nationella krav för operation.

Annons

– I Skåne opereras ganska många på båda ögonen samtidigt, säger Stefan Rydén också.

I Skåne är sjukvården duktig på att behandla prostata, det finns ett speciellt vårdprogram man jobbar efter.

I rapporten finns ett avsnitt om patientens upplevelser av vården. Undersökningen för 2005 visar att skåningarna är bland de som har svårast att komma fram på telefon tilll primärvården.

Å andra sidan visar en undersökning från mars i år att skåningarna är näst mest nöjda i landet, eftersom 72 procent kan komma till doktorn i primärvården, eller få råd, samma dag.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons