Annons
Nyheter

Ulf Olssons hälsa i centrum när rättegång avslutas

Sista rättegångsdagen i hovrätten kan bli avgörande för om dubbelmordsdömde Ulf Olsson ska få fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2005

Under tisdagen ska de båda psykiatriska experter som undersökt honom, professor Sten Levander och överläkare Marianne Kristiansson, vittna. Det gjorde de också i Lunds tingsrätt, men misslyckades där med att övertyga domstolen om att Olsson bör slippa fängelse. Domen blev livstid, men rätten pekade också på möjligheten till vård i fängelset. Frågan är om hovrätten ska gå på samma linje. Med den bevisning som finns i skuldfrågan vore det sensationellt om Ulf Olsson skulle frikännas, vilket han själv vill. I stället knyts intresset till bedömningen av hans psykiska hälsa. Levander och Kristiansson har kommit med skriftliga omdömen. Bedömningarna är sinsemellan olika, men eniga om att Olsson led av en allvarlig psykisk störning redan när brotten begicks 1989.

Kristianssons rapport blev offentlig redan i tingsrätten. På tisdagen avgör hovrätten om också Levanders rapport kan offentliggöras.

Annons

I sitt slutanförande väntas chefsåklagare Pär Andersson förespråka att fängelsedomen står kvar, men Olssons försvarare Sven Jernryd kommer att yrka på sluten rättspsykiatrisk vård. Förutom frågorna om skuld och påföljd ska hovrätten ta ställning till skadeståndskrav från mordoffrens anhöriga. I torsdags vittnade Jannica Ekblads halvbror om vad förlusten av storasystern inneburit för honom personligen. Han har begärt 100000 kronor i skadestånd, men tingsrätten prutade till 25000 kronor.

Även Ekblads övriga anhöriga fick mindre än de begärde, medan de anhöriga till Helén Nilsson fick de 100000 kronor som de yrkat.

Slutligen gäller hovrättens prövning också arvodet till Sven Jernryd. I tingsrätten tillerkändes han drygt 1,6 miljoner kronor, men justitiekanslern (JK) anser att Jernryd lagt ned för mycket tid på fallet och har därför överklagat arvodesbeslutet. (TT)

Peter Palmkvist

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons