Nyheter

Ulf Olssons advokat begär entledigande

Dubbelmördaren Ulf Olssons hittillsvarande försvarsadvokat Sven Jernryd begär hos Högsta domstolen (HD) att få slippa sitt uppdrag. Olsson har tidigare bett att advokat Peter Althin ska försvara honom i stället.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2005

Från rättspsykiatriska kliniken i Västervik sände Ulf Olsson i början av månaden två brev till HD. Det ena var en begäran om advokatbyte, i det andra bad han om ytterligare tid med att överklaga hovrättens dom om sluten rättspsykiatrisk vård.

Sven Jernryd togs då på sängen av klientens krav på advokatbyte. Men i ett yttrande till HD skriver Jernryd nu om "djupgående motsättningar och bristande förtroende", mellan honom och Olsson. Därför vill han befrias från uppdraget som offentlig försvarare.

Ulf Olsson har också dragit tillbaka fullmakten för Jernryd att företräda honom. Därmed gäller inte det överklagande av hovrättsdomen som Jernryd skrivit.

Ulf Olsson talar i sitt brev till HD i stället om ett "eventuellt överklagande", byggt på "nya omständigheter". TT har förgäves sökt Peter Althin, som har semester till den 22 augusti.

Olsson har mot sitt nekande dömts för att 1989 ha mördat 26-åriga Jannica Ekblad och rövat bort, våldtagit och mördat tioåriga Helén Nilsson. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.